Skip to content
dağhan ırak kişisel sitesi
Menu
  • Akademik Yayınlar
  • medya-politika yazıları
  • spor yazıları
  • öyküler
  • diğer yazılar
  • iletişim
Menu

Yarattıkları canavardan korkuyorlar

16 Ağustos 2011 tarihinde yayımlandı daghan tarafından

Londra isyanları boyunca gerek İngiltere basını, gerekse Türkiye basınının kendine şehirli orta sınıfın siyasal yönelimlerini belirlemeyi şiar edinmiş temsilcileri ısrarla isyancıların lümpenliğinden ve isyanların spontane ve şuursuz olduğundan dem vurdular. Ana akım medya bir argümandan bu derece, iman tazeleme derecesinde bahsediyor ve ısrarla kitleleri buna ikna etmeye çalışıyorsa, o argümanı bir kurcalamak gerekir. Zira medyanın insanların kafasında hiçbir kuşku kalmayıncaya kadar ısrar ettiği bir şey genelde başka bir gerçeği gizlemekte kullanılır. Medyanın sevdiği taktiklerden biri “gösterirken saklamak”tır. Bir şeyi o kadar çok gösterirsiniz ki kadraja girmesi gereken başka şeyler ortadan kaybolur. Bu yüzden de ana akımın dayattığı “gerçekler”, argümanın kuvvetliliğiyle değil, sunulma frekansıyla ölçülür.

Tottenham’da isyanlar gösterilir ve aynı savlar ısrarla gerçek olarak sunulurken de saklanan çok şey vardı kuşkusuz. Kapitalizmin denizinin artık bittiği ve on yıllardır halkları bir avuç insanın zenginliği için fakirliğe mahkum etmenin hesabının sokaklarda görüleceğinin anlaşılmasının yanı sıra bence bu isyana neden olan tarihsel arka plan da gizlenenler arasındaydı. İngiltere ana akım medyası bu süreç boyunca isyancıların lümpenliğinden çok bahsetti de, bu şuursuzluğu neyin yarattığını hiç sorgulamadı. Oysa her şey gibi Britanya gençliğini dükkan yağmalamaya götüren sürecin de bir tarihi var.

Bugün İngiltere’de karşımıza çıkan gençliğin davranış biçimini anlayabilmek dönülmesi gereken tarih bence 1979 kışı, yani “Mutsuzluk Kışı”. İkinci Dünya Savaşı sonrası en müreffeh yıllarını yaşayan ve “sosyal devlet”in insanların hayat kalitesini yükselttiği 35 yıl boyunca güçlü bir Muhafazakar Parti hükümetine izin vermeyen ülke, 1973’te başlayan Küresel Petrol Krizi’ne de İşçi Partisi hükümetiyle yakalandı. Bir yandan İngiltere’nin Avrupa Ekonomik Topluluğu’na giriş müzakereleriyle, bir yandan Kuzey İrlanda sorunuyla uğraşmak durumunda olan hükümet, kamu görevlilerinin grevini engelleyecek koşulları sunamayınca o kış bir grev dalgasıyla geçildi. Burada önemli olan nokta, grevlerin gerçekten yaptığı etki kadar özellikle geniş kitlelerin okuduğu tabloid gazetelerinde nasıl yansıtıldığıydı. The Sun, Daily Mirror gibi gazeteler o kış, grev nedeniyle hastanelerde tuz bulunamadığını ve ölülerin gömülemediğini yazdılar. Başbakan Wilson’ın konu hakkında söylediği iddia edilen “Kriz mi? Ne krizi?” sözleri aslında sağcı Daily Mail’in üç gün öncesinde yaptığı bir asparagastan başka bir şey değildi. Hem İşçi Partisi, hem de sendikalar halkın mutsuzluğunun sebebi olarak takdim ediliyordu. O kış boyunca yapılan kara propaganda Margaret Thatcher’ın büyük seçim zaferine giden taşları örüyordu. ?Mutsuzluk Kışı? öncesi beş puan geride olan Muhafazakarlar seçimi büyük farkla kazanıyordu.

1979 kışı boyunca yapılan propaganda ve oluşturulan algı, Margaret Thatcher’ın muhafazakar ve neo-liberal politikalarını uygulaması için gerekli zemini hazırlamıştı. Kışın faturasının kesildiği sendikalar bu yolda en büyük hedefti. Genel retorik, sendikaların fazla güçlü olduğu ve Britanya’da hayatın akışını keyfi grevlerle engellediği üzerineydi. Ancak yüksek işsizlik rakamları, ekonomik krizin yükü ve Kuzey İrlanda’daki açlık grevleri, Thatcher’ın işçi sınıfı örgütlenmelerine karşı açmayı planladığı savaşa destek bulmasını engelliyordu. Öyle ki Muhafazakar Parti’nin iktidardan düşmesi bile söz konusuydu. Ancak imdatlarına Falkland Savaşı yetişti. Arkasına yine medyayı alan Thatcher, müthiş bir milliyetçi ajitasyonla halkı militarize etti ve savaşa verilen %80’lik kamuoyu desteğini yüzde %43.9’luk bir oy oranına tahvil etmeyi de başardı. Artık Thatcher’ın elinde planlarını gerçekleştirmesi için her türlü imkan vardı.

Thatcher politikalarının merkezinde ilk döneminde hayata geçiremediği Sendika Reformu vardı. Reform, sendikaların İşçi Partisi’yle örgütsel ve ekonomik bağlarını kesmeyi hedefliyor, sendikaların içindeki doğrudan demokrasi uygulamalarını yasaklayarak sendika üyeliğini izole ve antidemokratik bir çerçeveye oturtuyordu. Ayrıca dayanışma grevlerine de yasak getiriliyordu. Sendikalar bu şekilde zayıflatılırken, özelleştirmeler de dalga dalga yürürlüğe konuyordu. İşsizlik inanılmaz boyutlara ulaşırken, zenginlerin gelir vergileri azaltılıyor, önce katma değer sonra da kelle vergileriyle fakir kitlelerin sırtına bindiriliyordu. 1984-85 Maden Grevi, işçi sınıfının Muhafazakar hükümete karşı son büyük savaşı oldu. Thatcher’ın gizli kameralarla dayanışma grevi yapanların tespit edilmesinden, grevci işçilerin ailelerinin ilaç yardımlarının kesilmesine kadar varan bir dizi etik dışı uygulamayla grev başarısızlığa uğratıldı. Sendikalar yenik ve zayıf, İşçi Partisi kitlelerden hiç olmadığı kadar yoksun kalmıştı. Neo-liberal çarklara karşı duracak hiçbir örgütlü mekanizma kalmamıştı. Artık her koyun kendi bacağından asılacaktı. Bireysel öfke ise Falkland döneminde yaratılan milliyetçilikten de yararlanarak son on yılda krizle beraber Britanya’ya akışı hızlanan göçmenlere yönlendiriliyordu.

Thatcher ve sonrasındaki Major hükümetlerinin yarattığı ortam ve uyguladığı politikalar; geleceksiz, örgütsüz, yabancılaşmış bir alt kesim gençliği yarattı. 1980’lerden itibaren Britanya sosyal haritasının bir unsuru hâline gelen bu gençlik, farklı alt kültürlerin doğuşuna ve gelişmesine sebebiyet verdi. Kimi şiddete yönelirken, kimi farklı ifade biçimlerini tercih etti. Çoğunluk ise zaman zaman spontane tepkilere yol açacak bir öfke birikmesiyle başbaşa kaldı. Bu öfkenin yarattığı isyanları Britanya’nın yakın tarihinde ve bugün görebiliyoruz.

Özetle; bugün İngiltere medyasının şikayet ettiği lümpenlik, aslında Britanya gençliğinin 1980’lerden itibaren neo-liberal politikalar aracılığıyla mahkum edildiği yabancılaşmadan başka bir şey değil. Medya bugün bu duruma yapmacık bir hayretle yaklaşıyor, oysa bu şuursuz öfkenin bütün doğma, birikme ve patlama sürecinde hem tanıktı, hem de aktördü. Örgütlü, politize ve sınıf bilinci taşıyan bir gençliğin oluşmaması için bu kadar çaba sarf ettikten sonra bugün fakir mahallelerden taşıp dükkanları yağma eden genç kitlelere bakıp hayıflanmak iki yüzlülük.

1980’lerden itibaren İngiltere’yle Türkiye arasında da pek çok benzerlik bulmak, bağlar kurmak mümkün. Bu bağları, hem o dönemdeki ANAP hükümetleri, hem de onun sevimsiz bir kopyası görünümündeki AKP hükümetleri üzerinden okumak mümkün. Tabii Britanya’da son otuz yılda neo-liberal politikalarla yok edilen pek çok şeyin, Türkiye’de daha palazlanamadan 12 Eylül faşizmi tarafından dümdüz edildiğini not etmek gerek. Thatcher ve sonrasındakiler (ki buna sol politikadaki yerini tamamen terk edip sağa çeken Yeni İşçi Partisi’ni ekleyelim), var olan bir şeyi yokluğa çevirirken, bizdekiler yok (edilmiş) olanın var olmamasına çalışıyorlar. Benzer olan ise uygulanan yöntemler ve nihai hedef. İki taraf da zengin azınlığın refahını korumak için, mutsuz ve fakir halkı uyuşturmanın ve bastırmanın peşindeler. Dolayısıyla bakış açılarının ve uygulamalardaki ceberrutluğun benzer olması kimseyi şaşırtmamalı. Türkiye’deki sol bileşenler de İngiltere’deki isyanları bu benzerlikler perspektifinden incelemek ve buradaki halk mücadelesine ne gibi katkılar sağlayabileceğini düşünmek durumunda. Çünkü Türkiye’de de İngiltere’deki gibi mutsuz ve ezilmiş bir kitle ve onun bir gün hesap sormasından korkan bir iktidar var.

Category: BirGün, diğer yazılar, politika

Yazı gezinmesi

← Sopalı Türkler kimin kahramanı?
Teşekkürler Nejat, Hvala ti Ceca! →

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Dağhan Irak

@daghanirak.com

See Bluesky Profile
  • Get to this post

    Dağhan Irak @daghanirak.com 17 saat

    Yarısını hapse atmış, konuşuyor.
    halktv.com.tr/siyaset/mura...
  • Get to this post

    Dağhan Irak @daghanirak.com 19 saat

    Daha önce Mahir Polat'a yapılan şu an Esila Ayık'a yapılıyor. İnsanlara ibret olsun diye işkence ediyorlar. Bu rejimin vicdanı da, adaleti de, insanlığı da bu...
  • Get to this post

    Dağhan Irak @daghanirak.com 1 gün

    zavallılığın, korkunun boyutu Twitter kapatmaya kadar vardı.
  • Get to this post

    Dağhan Irak @daghanirak.com 2 gün

    ışıkları kapattırırsan böyle şov yaparlar.
  • Get to this post

    Dağhan Irak @daghanirak.com 2 gün

    ışıkları gasp eden eleman, "hasta mısın" sözünden mağdur oldu, ağlıyor iki saattir.

YouTube kanalım

No videos found matching your query.
© 2025 Dağhan Irak Kişisel Web Sitesi | Powered by Minimalist Blog WordPress Teması